perjantai 12. lokakuuta 2012

Taiteilijoiden rauhanjärjestö kutsui kaikki puolueet kuntavaalien kulttuuritenttiin


PAND järjestää kuntavaalien alla kolme kuntavaalien kulttuuritenttiä. Ensimmäinen järjestettiin jo Forum Boxissa Helsingissä. 

Helsingin debattiin osallistui seitsemän puoluetta.

Tulevat kuntavaalien kulttuuritentit Espoossa ja Vantaalla

Entressen kirjasto 15.10. kello 18-20
Mukana espoolaiset kuntavaaliehdokkaat.
Entesse Siltakatu 11,Espoon keskus, Espoo.


Galleria Gjutars 20.10. kello 12–15
Mukana vantaalaiset kuntavaaliehdokkaat.
Galleria Gjutars Vaha Kuninkaalantie 6,Tikkuria, Vantaa.

Ehdokas - unohtuiko ennakkoilmoittautuminen? Ei hätää! Ehdokkaat voivat tulla tukijoukkoineen suoraan mukaan keskusteluun. Forum Boxissakin yleisössä oli mukana ehdokkaita ja kaikki pääsivät mukaan keskusteluun,

Forum Boxissa PANDIN kuntavaalien kulttuuritenttiä  tahdittivät yhteisötaiteilija Ritva Harle ja nukketeatteriohjaajaElviira Davidow

Mukana kaksituntisessa kuntapoliittisessa keskustelussa olivat Päivi Storgård (rkp), Meri Mononen-Matias (skp-sitoutumaton), Marja-Liisa Suutarinen (ps),Alpo Aaltokoski (vihr-sitoutumaton), Aino Halonen (vas), Kimmo Sarje(sdp), Pekka Tiainen (stp), JP Väisänen (skp) ja Merja Kauppinen-Saarikko (skp- sitoutumaton)

Aluksi kaikki kohtasivat toisensa yhteisötaiteellisessa "näyttelykierros" aivojumpassa, jossa  neljään Foorum Boxin seinällä oleviin papereihin kerättiin konkretioita esimerkiksi siitä mikä estää tai edistää kaupunkikulttuuria.

Yleisöä kaupungin ehkä edistyksellisempään galleriaan oli torstai-iltana saapunut vain kourallinen. Kulttuuriehdokkaat pääsivät kuitenkin hyvin mittaamaan helsinkiläisen kulttuuripolitiikan tarpeita. Eroja ehdokkaiden välilläkin löytyi. 

Päivi Storgård kannatti Helsingin ja Vantaan yhdistämistä kun taas Meri Mononen-Matias vastusti ajatusta lähidemokratian vastaisena. Storgård harmitteli kaiken kulttuurirahan käyttöä instituutioihin ja peräänkuulutti toisenlaista kulttuuripolitiikkaa. Mononen-Matias nosti esille kulttuurin ja ihmisoikeudet.  

Marja-Liisa Suutarinen järjestäisi päihdeongelmaisille kimppamajoitusta ratkaisuna asunnottomuuteen kuin taas Merja Kauppinen-Saarikko vaati kunnan roolin vahvistamista asuntotuotannossa ja lisää vuokra-asuntoja. 

JP Väisänen esitti kulttuuripalveluja tuotettavaksi kunnnan omana  toimintana ja kulttuuribudjettia korotettavaksi 50 €/ per asukas 100 €/ per asukas. Kimmo Sarjen mielestä Helsingin talous on vahvempi kuin monien poliitikkojen ja virkamiesten tarjoama mielikuva. Helsingillä on varaa investoida koulutukseen, kulttuuriin ja liikuntaan. 

Aino Halonen edistäisi pieni ja keskisuurten yritysten toimintaa ja lisäisi kansainvälisiä kulttuurivaihdon hankkeita. Alpo Aaltokoski vaati eriarvoistavan politiikan lopettamista ja lisärahoitusta kulttuuripalveluille. 

Pekka Tiainen kritisoin Suomen osallistumista Afganistanin sotaan. Lisäksi Tiainen esitti radikaalin idean autottomasta Helsingin keskustasta.

Kuvista,joita voi katsoa lisää PANDIN kotisivuilta osasto VALOKUVIA -  ei, kyllä ja eos-lapuista voi todeta etteivät ehdokkaat olleet harmaata massaa vaan näkökulmaeroja ja ideologisia eroja kyllä löytyi. 

Asumisesta ja kaupungin vuokratalojen tuotannon puutteesta käytiin yllättävä keskustelu joka sai panelistit välihuutoihin  "Tämän piti olla kulttuurikeskustelu"