tiistai 4. kesäkuuta 2013

Helsingin Juhlaviikot tukee Kuuban saartoa?

Taiteilijoiden rauhanjärjestö PANDin uusinta ohjelmaa, kuubalaisia runoja vapaudesta ei kelpuutettu Juhlaviikkojen Taiteiden yön viralliseen ohjelmaan.

Helsingin Juhlaviikoilta kerrotaan taiteilijoiden rauhanjärjestölle, että koska PANDin esitys tapahtuu vankilassa ei Juhlaviikot voi ottaa esitystä osaksi Taiteiden yön virallista ohjelmaa.

Juhlaviikoilta todetaan, että ”Kaiken Taiteiden yön esitteeseen tulevan ohjelman tulisi olla yleisölle ilmaista ja avointa ohjelmaa ja että esite toimii pääasiallisesti markkinointikanavana ja oppaana yleisölle yön tapahtumiin”

Olen järjestön puheenjohtajana ja Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsenenä hämmästynyt ja pettynyt Juhlaviikkojen linjauksesta jättää poikkeuksellinen ja taiteellisesti herkullinen esitys ulos ohjelmasta vain siksi, että sen esityspaikka on poikkeuksellinen.

En haluaisi ajatella, että Juhlaviikkojen jyrkän byrokratian ja huonon päätöksen takana olisi taantumuksellinen politiikka ja halu tukea Yhdysvaltain harjoittamaa Kuuban saartoa.

Väitän, että suuri yleisö olisi ymmärtänyt poikkeuksen ja pitänyt PANDin aloitetta laajentaa Taiteiden yön esittämispaikkoja myös Helsingin vankilaan tervetulleena.

Päätös rajata vankilarunot ulos Taiteiden yön ohjelmasta kyseenalaistaa nyt Juhlaviikkojen Lenin-lainauksen – siis sen, että taide kuuluu kaikille.

Pandilaiset näyttelijät Anneli Sauli, Arja Pekurinen ja järjestön varapuheenjohtaja Eeva-Helena Inomaa esittävät joka tapauksessa Inomaan suomentamia kuubalaisen Miamissa vangitun Antonio Guerreron runoja taiteiden yönä Helsingin vankilassa kello 12.15.

Antonio Guerrero on yksi viidestä kuubalaisesta miehestä, jotka paljastettuaan Yhdysvalloissa Kuubaan suunniteltuja terroristi-iskuja (vuonna 1998) toisin kuin maalaisjärjellä ajattelisi joutivatkin itse vankilaan.

Otteita PANDin Pro Kuuban viisikko – naisten teoksesta voi nähdä Sinun tähtesi –konsertissa 8.6. kello 19.00 Tikkurilan lukion auditoriossa, Valkoisenlähteentie 53, Vantaalla

JP (Juha-Pekka) Väisänen
puheenjohtaja PAND taiteilijat rauhan puolesta ry
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan jäsen (SKP)