maanantai 27. toukokuuta 2013

On uusien puheenjohtajien aika
PANDIN puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP Väisänen 27.5.2013


Se oli joskus 80-luvulla kun sukupuoli – ja seksuaalivähemmistöjen etujärjestö SETA marssi suuressa rauhanmarssissa pitkin Helsingin katuja. Minä satuin kulkueeseen siihen kohtaan, jossa joukko taiteilijoiden rauhanjärjestön aktiiveja eteni laulaen. Rauhan porukoiden kyltissä luki PAND taiteilijat rauhan puolesta. Silloin taideopiskelijana ajattelin, että kun joskus vielä valmistun, niin haluan olla rauhan taiteilijoiden jäsen.

Valmistuttuani Kuvataideakatemiasta hain heti PANDIn jäseneksi. Elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri oli silloin PANDIN puheenjohtaja. Pääsin mukaan porukkaan. Näyttelijä Sinikka Sokka sanoi siinä hallituksen kokouksessa jossa minut hyväksyttiin jäseneksi, siirtyvänsä pitkän aktiivisen uran jälkeen sivummalle aktivistihommista ja esitti, että Väisänen ottaisi nyt uutta roolia.

Roolia rauhantaiteilijana

Tätä roolia rauhantaiteilijan on sitten tullut otettua 25 vuotta. Väliin mahtuu jatko-opintoja Meksikossa ja elämää Kuubassa. Herkullisimpia PAND -duuneja ovat ehdottomasti olleet Mosambikin monitaiteellinen hanke, Taiteiden yön performanssit Guantanamon vankileirin lopettamiseksi, performanssiryhmän Uudet-ihmiset lukuisat äksönit Afganistanin ja Irakin sotien aikaan, rasismia vastaan tehty Värikäs vastaranta Eläintarhan urheilukentällä, Sanit Denis´n kolhoosi, Ideologisen taiteen näyttämö. Listaa voisi jatkaa niin, että antaisin syyn luulla, että olisin lopettamassa rauhantaiteen ja rauhan aloitteiden tekemisen, mutta näin ei ole.

Rauhantyötä politiikassa

Elämässä on otettava uusia haasteita vastaan. Suomen kommunistinen puolue pitää edustajakokouksen ensi viikolla 8.-9.6. Olen ehdolla puolueen puheenjohtajaksi. Jos minut valitaan SKP:n puheenjohtajaksi aion luonnollisesti jatkaa rauhanaktivistina, vahvistaa luokkataistelun kärjessä politiikkaa, jossa konflikteja ei ratkaista lisäämällä asehankintamäärärahoja ja luopumalla liittoutumattomuuden linjauksista, mutta samalla olen päättänyt jättää PANDIN puheenjohtajan tehtävät ja työn PANDIN hallituksessa. 

On luonnollista, että mahdollisessa uudessa tehtävässäni radikaalin kapitalismin vastaisen taistelun johtajana tulen jatkamaan rauhantaiteilijoiden kollektiivin osoittamalla linjalla. Tämä tarkoittaa rauhankulttuurin linjaa ja vaatimusta, siitä että Suomi on jatkossakin oltava irti Naton johtamista valloitussodista. Pidän jatkossakin yllä vaatimusta todellisesta puolustuspolitiikasta joka perustuu rauhankulttuuriin, koulutuksen, sivistyksen ja kulttuurin riittävään resursointiin, toimintaan tasa-arvon ja monikulttuurisen ymmärtämisen puolesta ja väkivaltaa ja erilaisia vähemmistöjä syrjiviä fobioita vastaan.

Haaste rauhan taiteilijoille


Haastan rauhankollektiivin nyt katsomaan omiin yhteistyön voimiin ja aloittamaan keskustelun taiteilijoiden rauhanjärjestön voimistamiseksi.

Taiteilijoiden ja kulttuurityön rauhanjärjestön radikaalille herroja ja gorilloita kumartamattomalle rauhantyölle on nyt jos koskaan suurta tarvetta. Järjestö on nyt hyvin toimiva organisaatio, jolla on kasvavaa valtakunnallista ja kansainvälistä toimintaa. PAND voi ottaa vastaan suuriakin haasteita.

Järjestön syyskokous pidetään 26.10.2013 ja silloin järjestölle valitaan uusi hallitus ja puheenjohtaja.