sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Taiteilijoiden rauhanjärjestön puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP Väisänen tyrmää ajatuksen ensi-iskujen ohjuspolitiikasta ja puolustusmäärärahojen kasvattamisesta




Julia Delgado esiintyy PANDIN maailman rauhan minuutissa Etelä-satamassa Essi Renvallin rauhan patsalla

Tänään 21.9. olemme kokoontuneet tänne kuvanveistäjä Essi Renvallin rauhan patsaalle
Rauhanpatsas pystytettiin paikalleen vuonna 68.  Taiteilija on kertonut, että Rauhanpatsaan naisfiguuri on rauhan henki, joka sodan jälkeen palaa uuden rauhanomaisen sydämen saatuaan uudistuneena maan päälle.
Patsas on noussut Helsinkiin YYA:n hengessä,  ja saa nyt PANDin järjestämänä uutta ulottuvuutta osana globaalia rauhan päivän tapahtumaa  jo järjestyksessään toisen kerran.
Essi Renvall oli syntyjään oululainen kuvanveistäjä, joka tuli tunnetuksi erityisesti lapsi- ja kirjailijamuotokuvistaan. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa opiskellut Essi Renvall on Eila Hiltusen ohella yksi merkittävimmistä naiskuvanveistäjistämme.
Ruotsin Värmlannissa Degerforssissa tehtiin loppukesästä aloite Pohjoismaisen rauhantyön voimistamiseksi. Olin mukana tuossa merkittävässä rauhan tapahtumassa.
Tänään meillä on vieraana myös Ruotsissa Degerforssissa rauhan aloitetta vahvistamassa ollut Ruotsin rauhan neuvoston ja Eurooppalaisen Naton vastaisen liikkeen jäsen, aktivisti Agneta Norberg.
Kuulemme pian Agnetan rauhanterveiset Ruotsista ja rauhan asioissa maailmalla työskentelevä kun on niin varmaan Agnetan perspektiivi on Pohjoismaita laajempi – globaali.
Ennen kulttuuriohjelmaa ja rauhan terveisiä haluan nostaa esille muutan rauhan liikkeen haasteen
Viime vuonna, vuonna 2011 maailman yhteenlasketut sotilasmenot olivat yli 1700 miljardia Yhdysvaltain dollaria
Jos niin haluttaisiin niin maailman yhteenlasketut sotilasmenoihin käytettävä rahamäärä riittäisi vuositasolla nostamaan maailman, 1,3 miljardia alle 1,25 dollarilla päivässä elävää ihmistä äärimmäisestä köyhyydestä.
On ihan paikallaan ymmärtää perspektiivejä ja mittasuhteita tässä asiassa - Maailman yhteenlasketut sotilasmenot on niin iso summa että verrattuna YK:n kaksivuotiskauden perusbudjettiin se on on noin 337-kertaisesti suurempi.
Tiesittekö, että Suomen sota-asemyynti  on kannattavaa liiketoimintaa? Puolustusministeriön tietojen mukaan asemyynti on kasvavaa liiketoimintaa.

Suomi on sitoutunut YK:n aseidenriisuntasopimukseen mutta suomalainen poliittinen eliitti viimeksi pääministeri Jyrki Kataisen suulla kertoi tarpeesta ja poliittisesta tahdosta kasvattaa valtion puolustusbudjettia, asemäärärahoja ja sitä kautta militarisoitumista.
Puolustusmäärärahojen kasvattaminen Suomessa ja globaali räikeä rahankäyttö aseteollisuuteen ja sotiin on vakavasti ristiriidassa YK:n aseidenriisunnan ja kestävän rauhan tavoitteisiin.

Pääministerin tavoitetta kasvattaa Suomen asemäärärahoja ja puolustusbudjettia ei mielestäni voi perustella Suomen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyskampanjalla.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kertoo, että uusien JASSM-ohjusten hankinnan myötä Suomella on kyky vaikuttaa minkä tahansa vihollisen toimintaan monen sadan kilometrin päässä rajan toisella puolella.  Tutkija ei anna viholliselle nimeä mutta kysyy miten pitkälle ollaan valmiita iskemään ja ollaanko niitä valmiita käyttämään, ennen kuin kriisi on laajentunut tai eskaloitunut?

Suomen rooli maailman konflikteissa ei koskaan voi olla uskottavaa jos  sen tulee perustua asevoimaan tai  Salonius-Pasternakin visioihin pienen pohjoisen maan ennakoivista  iskuista.  Asemäärärahojen tilausvaltuuksien kasvattaminen ja ennakoivat ilmaiskut eivät saa olla osa Suomen puolustuspoliittisesta uutta linjausta.
Maailman konfliktit eivät tarvitse lisää aseista, eikä  katastrofaalisesti Irakin, Afganistanin ja Libyan sodissa toteutettua aseiden käyttöä ennen kriisin eskaloitumista. Maailman kriisit suomalaista perspektiivistä tarvitsevat puolueettomia, sitoutumattomia maita ja osaavia eri kulttuureja ja politiikkaa juurevasti tuntevia ja ymmärtäviä rauhanvälittäjiä.
Rauhanliikkeellä on tänään kädet täynnä töitä pitää Suomi kaukana sodista.
Rauhanliikkeen tehtäviä on saada Suomen hallitus luopumaan perusturvaan kohdistuvista leikkauslistoista. Nälkä, sosiaalinen epätasa-arvo ja köyhyys ovat edelleen yleisimpiä syitä sotiin. Siksi rauhanliike Suomessa vastustaa hallituksen leikkauspolitiikkaa.
Rauhanliikkeen tehtävä on saada Suomen hallitus luopumaan natoyhteistyöstä.
Rauhanliikkeen tulisi entistä voimakkaammin vedota poliittisiin päättäjiin, ettei Lappia saa käyttää kansainvälisiin sotaharjoituksiin. Miehittämättömien lennokkien testaaminen tulisi kieltää Kemijärvellä. 
Hallituksen tulee luopua suunnitelluista ja jo sovituista useiden miljardien sota-aseiden tilausvalmiuksista ja ottaa etäisyyttä Yhdysvalloista sotilaallisena liittolaisena.
On selvää, että aseista vapautuvat rahat tulisi käyttää peruspalveluihin, rauhantyöhön, koulutukseen, sivistykseen ja kulttuuriin
Ostamalla uusia aseita ja tiivistämällä Natoyhteistyötä Suomi ei ota yhtään askeltakaan kohti aseriisuntaa.  Nykyinen hallitus ottaa aseriisunnan ja rauhanpolitiikan näkökulmasta yksiselitteisen vääriä askeleita kohti kasvavaa militarisoitumista.
Kansallinen apatia,
Globaali Ilmaston muutos,
Arktisen jäämeren sulaminen,
Pohjois-kalotin militarisointi,
Suomen uraanikaivokset,
Naton uusi ohjuspuolustus Euroopassa,
Miehittämättömien lennokkien testaus Lapissa,
Cold Response- sotaharjoitukset Norjassa,
Nordic-Aid sotaharjoitukset Norrbottenissa, 
Ruotsissa ja poliittisen eliitin globaali johtopäätös ratkaista finanssikriisi leikkauspolitiikalla
Siinä vakava lista lintukotomme uusista toisistaan hyvin erilaisista koko Pohjolaa yhdistävistä aseista. 
Väitän, että suomalaisen ja pohjoismaisen rauhanliikkeen yksi suurimmista haasteista on tiedostaa maailmanrauhaa uhkaavia uusia tekijöitä ja herätä tähän tämän päivän todellisuuteen, jossa nämä uudet aseet osoittavat meitä itseämme kohtaan.