keskiviikko 29. elokuuta 2012

TAAS MEILTÄ LEIKATAAN
PAND taiteilijat rauhan puolesta ry:n hallitus 29.8.2012

Taide ja kulttuurityöntekijät eivät enää voi kiristää vyötä! Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuusindeksiä jäädytetään kolmeksi vuodeksi. Yliopistoilta leikataan kymmeniä miljoonia. Tiedossa on opetus- ja kulttuuritoimen leikkauksia138 miljoonalla eurolla. Nykymeno johtaa kuntien peruspalvelujen rapauttamiseen ja kulttuurin valtionrahoitus karisee siinä samassa.

PAND taiteilijat rauhan puolesta pitää huolestuttavana eri tahojen esityksiä leikata myös saamelaiskulttuurin ja ystävyysseura-toiminnan lähes olemattomista määrärahoista. Esitämme monikulttuurisuustyöhön, kansallisten etnisten vähemmistöjen taiteellisen toiminnan edistämiseksi hyvien puheiden sijaan tekoja ja taloudellisia päätöksiä joilla hankkeita edistetään.
Pidämme myös tuskallisena tilannetta, joka jäädyttää kehitysyhteistyömäärärahat.

Valtiovarainministeriö esittää asehankintoihin käytettäväksi ensi vuonna 389 miljoonaa vanhoja tilausvaltuuksia ja 171 miljoonaa uusia tilauksia. PAND taiteilijat rauhan puolesta vetoaa hallituksen budjettineuvottelijoihin, että asehankintamäärärahat käytettään ohjusten ja pommien sijaan kansalaisyhteiskunnan rakenteiden vahvistamiseen, rauhantyöhön ja arjen turvaan; sivistykseen, koulutukseen ja kulttuuriin.
Kulttuuriministeriön talousarvioesityksessä mainitaan, että kulttuurin ja liikunnan palvelutuotannon rooli kasvaa kansalaistoiminnassa. Siksi vetoamme maan hallitukseen, että rauhantyön määrärahoja kasvatettaisiin merkittävästi.

Kulttuuriministeriön talousarvioesityksessä olemme maailman osaavinta kansaa vuoteen 2020 mennessä. Olemme hädissämme tästä menestyksen vauhdista. Välineiksi tarjotaan opetuksesta leikkaamista, ryhmäkokojen suurentamista ja lasten istuttamista homekouluissa. Taloudellinen menestys kansainvälisillä markkinoilla on puutteellinen mittari kulttuurin ja taiteen alalla. Opetus ja kulttuuriministeriön talousarvioesityksessä vahvistetaan kilpailua ja yrittäjyyden edellytyksiä purkamalla yhteiskunnan roolia. Ministeriön merkittävät yhteiskunnalliset linjaukset ja kulttuurin saavutettavuusohjelmat ilman valtion ja kuntien vastuullista roolia voidaan siirtää kaupallisiksi korulauseiksi kilpailu tieltä.

Kulttuuripolitiikka jossa ei ole vaihtoehtoja kelpaa vain tukitikuksi jo palavaan kokkoon.