maanantai 22. syyskuuta 2014

PANDIN puheenjohtajan viesti YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä 21.9.2014
 Hyvää YK:n Rauhanpäivää!

Sanotaan, että rauha pitää ensin löytää sisältään ja että rauha alkaa mielessämme. Niinhän onkin, mutta sen tulisi myös levitä yksityisistä mielistä yleiseksi mielipiteeksi Ja se on yksi syy miksi me olemme tänään täällä, edistämässä sitä, että rauhan mahdollisuudesta tulee yleinen mielipide sen sijaan, että sota ja väkivalta täyttävät mielemme.

Pandin puheenjohtaja origamitaiteilija Eeva-Helena Inomaa 21.9.2014


Nythän tuntuu siltä, että asevarustelu ja sodan uhkakuvat vain lisääntyvät, puhutaan Natosta, turvallisuuden lisäämisestä, militarisoituminen valtaa mieliä. Ja kuitenkin tiedämme, että vanha sanonta: ”Jos haluat rauhaa, varustaudu sotaan” ei ole sotia poistanut ja että sotavarustelut pikemminkin lisäävät sodan mahdollisuutta kuin estävät sitä.
Eivät kilpavarustelu ja keskinäinen pelottelu ole rauhaa taanneet.

Sitä paitsi tunnemmeko olomme turvallisemmaksi silloin kun sotilaat aseineen täyttävät katumme ja valtaavat maatamme harjoituksilleen vai silloin kun taide ja kulttuuri kukoistavat, rauhanleirit ja -tapahtumat kutsuvat meitä osallistumaan ja kadut täyttyvät rauhan kulkueista, ihmisistä jotka haluavat osoittaa, että toisenlainen maailma on mahdollinen. Ja edelleen: siksi olemme täällä, teemme itsemme näkyviksi ja kuulluiksi!

PAND Taiteilijat rauhan puolesta haluaa kulkea turuilla ja toreilla ja järjestää tapahtumia eli tuoda rauhan kulttuuria kaikkien ulottuville ja siten saada yhä lisää ihmisiä mukaamme!

Puutumme toki myös epäkohtiin, taistelemme vääryyksiä vastaan, puolustamme ihmisoikeuksia, olemme mukana mielenosoituksissa ja mahdollisuuksien mukaan toimimme. 

PANDilla on monia jo perinteiksi muodostuneita vuosittaisia tapahtumia, kuten Rauhan konsertti, Hiroshimapäivä, tämä Rauhanpäivä, Rauhan kulkue, YK:n päivä ym., joissa rauhan taiteilijat haluavat selkeästi sanoa: sodalle on olemassa vaihtoehto!

Meillä on täällä upeita taiteilijoita ja puhujia, jotka tänäänkin haluavat toimia rauhan rakentajina, mutta ennen kuin päästän heidät ”lavalle” luen palan F.E.Sillanpään tekstiä rauhan mahdollisuudesta:

”Se, joka jotakin rakastaa, hän kunnioittaa toisen samanlaista tunnetta. Näin syntyy solidaarisuus kansalaisten kesken ja näin on kerran syntyvä solidaarisuus kansakuntien kesken. Sen toistaiseksi etäisenä edellytyksenä on rakkaus ihmisyyttä kohtaan sinänsä, toisin sanoen sen etujen yhteisyyden enemmistöinen tajuaminen – tällä pienoisella Maan pallerolla.”

Kohti tätä enemmistöä!

Rauhaa!