perjantai 25. lokakuuta 2013

PANDin Eeva-Helena Inomaan rauhanpuhe 24.10.2013 YK:n aseidenriisuntaviikon rauhanpäivänä





Tänään YK:n aseistariisunnan ja rauhan päivänä 2013, kun asevarustelu lisääntymistään lisääntyy ja ydinaseitten uhka varjostaa koko maailmaa, haluan puhua rauhan kasvatuksesta. Lapsissa ja nuorissahan on toivo ja tulevaisuus ja me olemme vastuussa siitä mitä eväitä heille annamme.
Kun kerroin aiheestani, minulta kysyttiin: Mitä on rauhan kasvatus?

Ehkä sana rauhankasvatus on vanhanaikainen, sitä nykyään harvemmin kuulee. Sen sijaan puhutaan kasvatuksessa sellaisista asioista kuin suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet, tasa-arvo, väkivallattomuus, rasismin- vastaisuus, solidaarisuus, elämän kunnioittaminen, kiusaamisen lopettaminen, mitkä kaikki mielestäni kuuluvat sanan rauhankasvatus alle.

Olen työskennellyt lasten ja nuorten parissa yli 40 vuotta, tänä aikana on rauhankasvatus saanut monenlaisia muotoja ja sitä on tehty monin eri tavoin painottaen ei aikakausina.

Mitä rauhankasvatus on ollut minun elämässäni?

Oma isäni oli sotaveteraani, joten sodan varjo oli läsnä, mutta meillä kotona ei siitä puhuttu, niin kuin ei paljon muustakaan, kuten 50-luvulla oli usein tapana.

Kouluajoiltani 60-luvulla muistan, että valmistettiin ja lähetettiin paketteja Lappiin köyhille perheille ja puhuttiin Vietnamista tai Afrikan nälänhädästä.  Mutta muuten suuret maailmantapahtumat eivät pienessä kotikaupungissani aikaansaaneet juurikaan liikehdintää.

1970-luvulla, kun olin valmistunut kasvatusalalle oli työssäni rauhan kasvatus vahvasti pinnalla ja myös lasteni kautta tutustuin silloiseen tarjontaan kerhoissa, päiväkodeissa, kouluissa.

Helena Allahverdi toi kansainvälisyys- ja suvaitsevaisuus-kasvatusta varhaiskasvatukseen ja rauhan gurumme, tekniikan lisensiaatti Helena Kekkonen kiersi väsymättä puhumassa sekä lapsille että aikuisille rauhan merkityksestä ja oli meille kasvattajille unohtumaton positiivinen persoona motivoimaan meitä rauhan työhön. Yhä edelleen Unescon rauhan- palkinnolla v. -81 palkittu Helena Kekkonen jaksaa puhua rauhan puolesta.
Niinä aikoina sai oma työyhteisönikin palkittiin rauhankasvatustyöstä.

Jossain vaiheessa oli myös aika jolloin kiellettiin kaikki sotalelut ja – leikit ja kaikenlaiset leikkiaseet. Poistettiin käytöstä myös kaikki lastenkirjat, jotka sisälsivät sotaa tai väkivaltaa, myös tv:n lastenohjelmat muuttuivat.
80-luvulla perustettiin Rauhankasvatusinstituutti, joka on tehnyt ja tekee edelleen merkittävää työtä järjestämällä kouluille materiaalia ja koulutusta. Rauhan koulu yhteistyössä Rauhanliiton kutsuu koululuokkia ja tarjoaa menetelmänsä opettajien ja oppilaitten käyttöön

Oppimateriaalia siis on ja minut on myös koulutettu antamaan rauhan kasvatusta, mutta tajusin, että itsekin sitä tarvitsen ja niin myös moni muu aikuinen, sillä moni meistä tuudittautuu tähän rauhan ja ”hyvinvoinnin” olotilaan mikä maassamme vallitsee ja elää itsekkäästi omaa elämäänsä välittämättä mitä muille tapahtuu.

Arno Gruen sanoo:
”Vihollisuuksien ja väkivallan lähteenä on kulttuuri, joka asettaa suorituksen ja omistamisen kaiken yläpuolelle ja vie ihmisiltä lähes tyystin mahdollisuuden rakentaa luottamukseen ja myötätuntoon perustuvaa minuutta.”

Vasta myötätunto tekee ihmisen ja liittää ihmisiä yhteen.

Kulttuurimme, joka perustuu niin paljon kilpailuun, voitontavoitteluun, ja luusereitten halveksimiseen ylläpitää siten kateutta, vihaa ja väkivaltaa.
Näyttää siltä, että vain häikäilemätön ja kyyninen menestyy.
Ihmisiä arvotetaan omaisuuden ja elämäntyylin perusteella – tyhjä minuus tarvitsee niitä, joita katsoa alaspäin, vaikkapa vain siksi että heillä on vääränlaiset lenkkarit tai vanhanaikainen kännykkä.

Lisääntyvä työttömyys, sosiaalipalvelujen alasajo sekä maailmalta median kautta tulviva tieto rauhattomuuksista saavat ihmiset tuntemaan olonsa turvattomiksi. Epäoikeudenmukaisuus, epätasa-arvo saa ihmiset kynsin hampain pitämään kiinni siitä mitä omistaa. Empatia ja myötätunto ovat häviäviä ominaisuuksia.

Esimerkiksi nyt kun Suomi on ottamassa 500 Syyrian sotaa pakenevaa, joku ihmetteli, mihin ihmeessä voimme sijoittaa niin paljon ihmisiä. Muistamatta, että Ruotsi otti vastaan yli 70 000 lasta oman sotamme jaloista. 

Miten kasvattaa rauhaan tänä päivänä?

Vaikka elämme rauhassa, on väkivalta arjessamme kaiken aikaa Sota tulvii silmiemme eteen mediassa, peleissä

Onko sodan kauhujen tuominen silmiemme eteen, jopa kummallisen bisneksen nimeltä sotaturismi kautta, tapa konkretisoida sota ja siten saada ihmisistä myötätuntoisia ja rauhaa rakastavia.  Tuskinpa!
Sodat ovat muuttuneet, sankarihautoja ei enää tarvita, koska suurin osa sotien uhreista on naisia ja lapsia.

Sodat ovat ihmisten luomia ja uskon, että yhtä hyvin kuin voidaan opettaa ihminen vihaamaan ja tappamaan, voidaan opettaa myös tulemaan toimeen toistensa kanssa ja toimimaan yhdessä ja yhteisvastuullisesti.

Olen myös sitä mieltä, että mitä enemmän hyvää ja kaunista on ympärillämme, sitä helpompi meidän on olla myötätuntoisia ja empaattisia toisia kohtaan

PAND on ollut myös minulle rauhankasvatuksen paikka, olen saanut toteuttaa omaa rauhanprojektiani Rauhan kurkien kanssa, olen myös saanut paljon tietoa ja kokemuksia ja ennen kaikkea tehdä työtä ihanien taiteilijoitten kanssa.  Taiteen tehtävähän on sekä tuoda esiin epäkohtia että luoda sitä kaunista ja hyvää maailmaa, jollaisessa jokainen haluaa elää.
Lapset ja nuoret tarvitsevat esimerkkejä, meitä ihmisiä ja järjestöjä, joihin liittyä. Ja jokaisen nukkuvan yksilön tulisi tajuta oma henkilökohtainen vastuunsa ja merkityksensä sodan tai rauhan, kuoleman tai elämän edistäjänä.

Helena Kekkonen sanoi aikanaan, että lapsille tulee aina kertoa, että kaikesta huolimatta on paljon aikuisia ihmisiä, jotka tekevät työtä rauhan puolesta.

Haluankin haastaa kaikki aikuiset olemaan niitä jotka uskovat siihen, että toisenlainen maailma on mahdollinen ja tekemään työtä sen puolesta.
On uskallettava sanoa ääneen: ”Tahdomme maailman ilman sotia!”

Dalai Lama:
Paradoksaalista kyllä, ihminen ei voi auttaa itseään, jollei hän voi auttaa myös lähimmäisiään. Se, että pidämme huolta rakkaudesta ja myötätunnosta, kyvystämme lähestyä toisen ihmisen kärsimystä jakaaksemme sen, on lajimme säilymisen perusta.

Runo: Antonio Guerrero

Kaukaisen tähden takana,
horisonttisi yläpuolella
siintää huomisesi, jonka sinulle tuon.
Se on kirkas kuin metsän lähde

ja se loistaa kuin kulta,
se on kaunis kuin kukka,
niin valoisa ja koristeellinen,
sellaista kohti tulee jokaisen kulkea.

Matka on pitkä, vaikeakin,
tarvitaan sitkeyttä ja niin pitääkin,
sillä sitä kauniimpi on päämäärä,
sitä valmiimpi rakennus: RAUHA!