lauantai 26. lokakuuta 2013

Loppu Guantánamon sotilastukikohdalle ja vankileirille


Pandin viisikko- vasemmalta Henna Hartikainen, Arja Pekurinen, Anneli Sauli, Elviira Davidow (maassa) ja Eeva-Helena Inomaa  Havannassa Plaza de las Armasin aukiolla marraskuussa 2013

Guantánamo Bay on Yhdysvaltojen laivastotukikohta Kuubassa Guantánamonlahden rannalla, lähellä Guantánamon kaupunkia. Tukikohta perustettiin 1898 Yhdysvaltain otettua Kuuban hallintaansa sodassa Espanjaa vastaan. 

Tämän jälkeen Yhdysvallat on pitänyt yksipuolisena oikeutenaan vuokrata tukikohtaa Kuubalta.  Nykymuotoinen Kuuba pitää sopimusta Wienin yleissopimukseen vedoten laittomana, eikä siksi ole vastaanottanut Yhdysvaltojen vuokrarahoja. Kuuba katsoo vuonna 1903 sopimuksen tehdyn pakolla ja uhkailulla.  

Yhdysvaltojen laivastotukikohdassa Guantánamo Bay:ssä on vankileiri jonka Yhdysvallat perusti ns. terrorismin vastaisen sodan yhteydessä.  Vankileirille, jossa Yhdysvaltojen käytännön mukaan ei ole tarvinnut noudattaa Yhdysvaltojen tai minkään muunkaan valtion lakeja, on systemaattisesti tuotu kidutettavaksi vuodesta 2002 alkaen ja liittyen Afganistanin sotaan ihmisiä 42 maasta. 

Ensimmäiset vangit saapuivat leirille 10. tammikuuta 2002 Afganistanista. Ensimmäinen erä vankeja vapautettiin lokakuussa 2002. Tammikuussa 2004 Yhdysvallat vapautti kolme 13–15-vuotiasta lasta leiriltä. Vuonna 2006 leiriin tuotiin neljätoista uutta vankia. 

Guantánamon vangit, joita tänään on 240, ovat edelleen telkien takana ilman, että heitä kohtaan olisi nostettu edes varsinaista syytettä jostain rikoksesta.  

Rauhanjärjestö PAND yhtyy ympäri maailmaa lukuisten Ihmisoikeusjärjestöjen kuten Amnesty Internationalin Yhdysvaltoja kohtaan esittämään kritiikkiin leirillä tapahtuvasta systemaattisesta kidutuksesta ja ihmisten vangitsemista ilman oikeuden päätöstä.  PAND tuomitsee Guantánamon vankileirin laittomana, epäeettisenä ja ihmisten universaaleja perusihmisoikeuksia loukkaavana.   

PAND vetoaa Yhdysvaltain hallitukseen, että se sulkisi Guantánamo Bayn sotilastukikohdan ja että presidentti Obama pitäisi sanansa ja Guantánamon vangit vapautettaisiin ja vankileiri suljettaisiin. 

PANDin uusi puheenjohtaja origamitaitelija Eeva-Helena Inomaa ja pandilaisista näyttelijöistä; Anneli Sauli, Arja Pekurinen, Henna Hartikainen, Elviira Davidow  koostuva pro Viisikko-naisten ryhmä osallistuu Marraskuussa (17.–21.2013) Kuubassa Guantánamossa Maailman rauhaneuvoston ja Kuuban rauhanliikkeen MovPAZ:in järjestämään mielenosoitukseen, rauhan konserttiin ja kansainväliseen seminaariin ulkomaisista sotilastukikohdista ja Guantánamon vankileiristä.