perjantai 30. elokuuta 2013

Rauhankulttuurin puolesta

UNESCON rauhankulttuurin aloite (CPI) kuva YK arkisto
Sodalla uhkailun sijaa valtioiden tulisi rakentaa rauhankulttuuria ja kutsua paikallisia kansalaisjärjestöjä ja kansainvälistä rauhanliikettä mukaan yhteistyöhön.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset suunnittelevat parhaillaan rangaistusiskuja Syyriaan.
Taiteilijoiden rauhanjärjestön johto haluaa muistuttaa, että sotatoimet jäävät harvoin yksittäisiksi rangaistusiskuiksi vaan alkavat  usein repiä hajalleen kokonaisia maita ja yhteiskuntien rakenteita. 

PANDin mielestä  rauhankulttuurin rakentaminen on vaihtoehto sotatoimille. Onnistuakseen rauhankulttuurin rakentamisessa valtiot tarvitsevat hyviä ja luottamuksellisia suhteita. Kauppasuhteiden lisäksi rauhan rakentamiseen tarvitaan  osallistuvaa kulttuuriyhteistyötä. 
Yhdistyneiden kansakuntien rauhankulttuurin aloitteella (CPI), paikallisilla  kansalaisjärejstöillä ja kansainvälisellä rauhanliikkeellä on kokemusta rauhan problematiikan konkretisoimisesta ja rauhankulttuurin rakentamisesta. 

PANDin mielestä ei ole myöhäistä ottaa tätä paikallista ja globaalia osaamista käyttöön myös Syyrian sodassa. Sotatoimien tai  rangaistusiskun sijaan tarvitaan uusia toiminta-aloitteita, jossa paikalliset yhteisöt ja kansainvälinen rauhanliike voi osallistua rauhanprosessiin, tarjota osaamistaan konfliktin osapuolien käyttöön ja rakentaa rauhankulttuuria.  

30.8.2013 

PAND taiteilijat rauhan puolesta 

JP Väisänen, käsitetaiteilija puheenjohtaja  
Eeva-Helena Inomaa, nuorisonohjaaja varapuheenjohtaja