torstai 22. elokuuta 2013

Radikaalit esiintyivät vankilassa Helsingin taiteiden yössä 2013


Näyttelijättäret Anneli Sauli, Arja Pekurinen, PANDIN varapuheenjohtaja Eeva-Helena Inomaa ja tanssija-muusikko Henna Hartikainen Helsingin vankilan edessä22.8.2013 ennen  Taiteiden yön "Kasvot kohti aurinkoa" Kuubalaisten runojen esitystä


Taiteilijoiden rauhanjärjestö PANDin pro Kuuban viisikko-naiset esittää ;


”KASVOT KOHTI AURINKOA”


Antonio Guerreron runoja vankilasta

suomentanut Eeva-Helena InomaaYhdysvalloissa, 90-luvulla viisi kuubalaista miestä paljasti Kuubaan suunniteltuja terrori-iskuja. Toisin kuin olisi voinut luulla, nämä viisi miestä palkitsemisen sijaan vangittiin. Imperialismi oli jälleen synnyttänyt yhden koko maailman vasemmistoa yhdistävän kampailun oikeudenmukaisuudesta.  


Miami 5- kampanjoita on eri puolilla maailmaa.  Viiden kuubalaismiehen vapauttamisvaatimuksen lisäksi tilaisuuksissa esille nousevat luonnollisesti myös vaatimukset sekä Yhdysvaltain Kuubaa kohtaan harjoittama kauppasaarron kuin myös Guantánamon vankileirin lopettamisesta. Yhdistyneet kansakunnat on tuominnut Miami 5- kuubalaismiehiin kohdistuneet epämääräiset oikeustuomiomenettelyt ja pitkät vankilatuomiot.


Taiteilijoiden rauhanjärjestö PANDin pro Kuuban viisikko-naiset ovat osa kansainvälistä Miami 5-solidaarisuusverkostoa. Marraskuussa 2013 Kuuban Holguinissa järjestetään suuri kansainvälinen solidaarisuusliikkeen tapaaminen ja PANDIN taiteilijanaiset ovat paikalla.

PAND osallistuu tapahtumaan taitelijoille luonnollisella tavalla – taiteella, runoesityksellä ”Kasvot kohti aurinkoa”.  Antonio Guerrero, yksi Miami 5- kuubalaista on kirjoittanut teoksen runot. Guerrero on yli kymmenen vuotta jatkuneen vankilatuomionsa aikana kirjoittanut runoja rakkaudesta, isänmaasta ja tulevaisuudesta. PANDIN esityksessä niistä kuullaan parhaat. Runoja esittävät näyttelijät Anneli Sauli, Arja Pekurinen, Elviira Davidow, tanssija Henna Hartikainen ja runot suomentanut, PANDIN varapuheenjohtaja Eeva-Helena Inomaa.


Taiteilijoiden rauhanjärjestön puheenjohtaja JP Väisänen on tänä vuonna tavannut vangittujen miesten omaisia.  Antonio Guerreron äiti Mirtha odottaa kovasti näkevänsä poikansa vankilarunot suomalaistaiteilijoiden tulkintana ja pitää PANDIN naisten rohkeaa ja poikkeuksellista tapaa, kulttuuria ja runoutta erinomaisena tapana vaikuttaa Miami5- miesten vapauttamiseen.


Rene Gonzalez, yksi Miami 5- miehistä on pitkän taistelun tuloksena päässyt vapauteen ja asuun nyt Kuubassa. Kansainvälisellä solidaarisuuskampanjalla on siis vaikutusta.