tiistai 6. elokuuta 2013

Hiroshima haastaa taitelijat vastarintaan

JP Väisänen; "Atomiaseiden käyttö, kehittäminen ja valmistus ei loppunut Hiroshiman ja Nagasakin joukkomurhiin". kuva M. Laitinen

6.8.1945 Yhdysvallat pudotti Hiroshimaan atomipommin. Pommin nimi oli pikku poika. "Little Boy" tappoi 100 000. Kolmen päivän kuluttua Yhdysvallat pudotti "Paksukaisen" Nagasakiin. Uusi atomipommi "Fatman" tappoi  40 000.

Miksi muistaa Hiroshimaa?

Moni meistä suomalaisista kysyy mitä muistamista Hiroshimassa oikein on. Sehän oli hirveää pommittamista, toisen maailman sodan aikaan ja hirveän kauan sitten. Mitä tekemistä sillä enää on tämän päivän kanssa? Sota oli sillion silmitöntä. Ihmiset sairastuivat ydinlaskeutuman jälkeen ja moni kuoli hitaasti. Kyllä me tiedämme, että sodassa me ihmiset muutumme pedoiksi. 
Rauhan aikana me haluamme humaltua elämästä ja sen ihanuudesta. Rauha on elämää ja sen virtaa. Miksi kimalluksen keskelle pitäisi kaivaa esiin vanhat kuvat atomipommia pakenevista alastomista lapsista, epämuodostuneista vastasyntyneistä ja ihmisessä asuvasta pedosta?

Siksi koska atomiaseiden käyttö, kehittäminen ja valmistus ei loppunut HIroshiman ja Nagasakin joukkomurhiin. 

Ydinasetta vastaan

Vuonna 83 perustettu taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden PAND on lyhenne englanninkielisestä Performers and Artists for Nuclear Disarmament. 
Järjestö perustettiin ydinaseriisunnan puolesta kylmän sodan maisemissa. 

Pitkään puhe atomiaseista, uraanin käytöstä yleensä ja uraanijohdannaisiin liittyvistä maailman rauhaan ja ympäristöön liittyvistä riskeistä ja selvistä ongelmista on saanut huonosti huomiota yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Iranin ydinvoimahanke ja Yhdysvaltojen suurvaltainterssit Lähi-idässä ovat taas tehneet aiheesta suurta mediaa kiinnostavan.

Ihmiskunnan viisaus ja kansojen sivistys ei ole suoraviivaista kehityskulkua pimeistä ja taantumuksellisista ajoista kohti maailmanrauhaa.  Ydinaseita ja uusia joukkotuhon aseita kehitellään ilman minkäänlaista muistoa Hiroshimasta tai Nagasakista. Ydinaseuhka on tätä päivää ja silti me kysmme miksi Hiroshima pitäisi muistaa. Tänään osaamme tehdä moninkertaisesti Hiroshimaakin tappavampia pommeja  

Saatanan on pelottavin

Tämän päivän tuhovoimaisimmat ydinkärjet ovat venäläisessä mannertenvälisessä SS-18-ohjuksessa. Nato kutsuu ohjusta " saatanaksi" Siinä on kymmenen ydinkärkeä, joista kunkin tuhovoima on 750 kilotonnia. Amerikkalaisten vastaavassa Minuteman III -ohjuksessa on yksi 335 kilotonnin kärki. Pikku poika ja paksukainen - voi kun tietäisitte!

Venäjän ja Yhdysvaltojen strategisten ydinkärkien määrää säätelee Start-sopimus, joista tuorein astui voimaan helmikuussa 2011. Sopimus ei kuitenkaan estä ydinaseiden kehittämistä ja uusimista.

Taiteilijoiden vastarinta

'Algerialais-ranskalainen olemassolon kirjailija, Albert Camus on joskus sanonut ettei tiedä ainuttakaan suurta taideteosta, joka perustuisi pelkkään vihaan. 
Tiedämme kuitekin kokonaisia vihan valtakuntia sanoo Camus ja että aikana jolloin valloittajista pelkän asenteen logiikan voimasta tulee teloittajia ja poliisi, on taiteilijan pakko olla vastarinnassa.

HIroshimapäivänä 6.8. rauhan taitelijat pystyttävät eri puolilla maailmaa matalien kynnysten puhujalavoja, jotta ihmiset voisivat vastata omilla sanoilla, tanssien, laulaen - omalla taiteella ja läsnäololla kysymykseen miksi muistamme Hirosihiman.

Vahvasti vastarinnan taiteilijoiden porukoissa!
Hiroshimapäivänä 6.8.2013 Helsingissä!

JP (Juha-Pekka) Väisänen
PAND taiteilijat rauhan puolesta
puheenjohtaja

Tiedoksi
Taiteilijoiden rauhan järjestö PAND osallistuu jo kahdeksatta kertaa maailmanlaajuiseen Hirosimapäivän tapahtumien ketjuun. Tänä vuonna PAND pystyttää rauhankulttuurin origamiteltan Helsingin sydämeen Narinkkatorille klo 10-20.

Origamiteltassa voi opiskella miten japanilaisia rauhankurkia taitellaan. Taiteilijoiden rauhantyötä on myös tarjota puhujalava erilaisille järjestöille. Narinkkatorilla kuullaa klo 10-20 eri kansalaisjärjestöjen Hirosimapäivän puheenvuoroja.
Illan tummetessa PANDIN performanssiryhmä kulkee käsissään origamikurjet ja "lentää" kaupungin halki ja tekee nyt järjestyksessään kahdeksannen "Ohilennon" Suomen Rauhanliiton, Svenska Fredsvänner i Helsingforsin  ja muiden rauhanjärjestöjen ja Helsingin seurakuntayhtymän järjestämän perinteisen Töölönlahden HIroshimatapahtuman yhtenä hiljaisena ohjelmanumerona.
Origamiohjaus: Eeva-Helena Inomaa
Performanssi-ideointi: Eeva-Helena Inomaa, JP Väisänen