torstai 31. tammikuuta 2013

Ministeri Anna-Maja Henriksson: Milloin Suomi siirtyy tuumasta toimeen alkuperäiskansojen oikeuksissa ja ratifioi ILO 169 sopimuksen?PAND vaatii ILO 169 sopimuksen ratifiointia. Kuvassa vasemmalla PANDIN varapauheenjohtaja Eeva-Helena Inomaa ja puheenjohtaja JP Väisänen


YK:n ihmisoikeusneuvosto on antanut Suomelle toistuvia huomautuksia saamelaisten ihmisoikeuksien rikkomisesta.

Taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rauhanjärjestö PAND vetoaa maan hallitukseen, että se ryhtyy tuumasta toimeen ja ratifio ILO 169 sopimuksen. 

Virallinen Suomi on luvannut liittyä ILO sopimukseen jo vuodesta 1989. Jokainen hallitus vuoden 1990 jälkeen on kertonut ratifioivansa sopimuksen. PAND vaatii Suomen nykyistä hallitusta ratifioimaan ILO 169 sopimuksen  kuluvan vaalikauden aikana ja takaamaan heti saamelaisille oikeuden ylläpitää omaa kulttuuria, kieltä ja perinteisiä elinkeinoja.

PAND vetoaa ministeri Henrikssoniin, että alkuperäiskansojen vaatiessa heille kuuluvia oikeuksia ei asiaa taas painettaisi villaisella. Kaivostoiminnan intressit, huoli jokamiehen oikeuksista, Lapin elinkeinoelämän tarpeet  ja arktisten alueen kasvava militarisoituminen eivät saa hallita keskustelua alkuperäiskansojen oikeuksista. Bisneksen ja valtaväestön intressien sijaan on edistettävä ihmisoikeuksia ja siirryttävä puheista tekoihin. 

JP (Juha-Pekka) Väisänen
käsitetaitelija
puheenjohtaja
PAND taiteilijat rauhan puolesta ry.

Eeva-Helena Inomaa
nuorisonohjaaja
varapuheenjohtaja
PAND taiteilijat rauhan puolesta ry.