keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Rauhanliike vaatii aseriisuntaa


Rauhankulkue väritti Helsingin keskustan YK:n päivänä kulkemalla Kiasmalta Senaatintorille.

Luulisi,että tässä nyt käsillä olevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa hallitusohjelma leikkaa kunnilta reilun miljardin vuodessa, jossa kuntauudistus leikkaa 40 000 työpaikkaa peruspalveluista, jossa sivistyksestä, koulutuksesta ja kulttuurista leikataan - luulisi, että nyt jos koskaan olisi olut tilaisuus kehua poliittista eliittiä aseistariisunnan edistämisestä.

Hyvää YK:n aseistariisuntapäivää!

Suomessa ei ole aseistariisuntaa. Kriisi ja militarisoituminen kulkevatkin käsi kädessä. Aseita on päinvastoin hankittu lisää. Niitä on ostettu kalliilla rahalla. Aseita on ostettu rahalla, joka ei ole riittänyt nuorisotyöttömyyden poistamiseen. Aseita on ostettu rahalla, joka ei ole riittänyt asunnottomuuden poistamiseen, joka ei ole riittänyt kunnollisiin terveyspalveluihin ja aseita on ostettu rahalla jota tarvitaan kipeästi rasismin ja muukalaisvihamielisyyden vastaiseen toimintaan, sivistykseen koulutukseen ja kulttuuriin.  Yhdysvaltalaisten asekauppakirjojen mukaan suomalaista rahaa on käytetty ”liittolaisten yhteistä operointikykyä tukeviin” kauppoihin.

Näin olemme saaneet Suomeen uusia ohjuksia. JASSM- ohjuksia. Joint Air-to-Surface Standoff Missile ohjukset soveltuvat ilmasta maahan tapahtuviin iskuihin. Väitän, että ohjuksilla varustetaan Suomen armeijaa Nato-johtoisiin operaatioihin.

Luulitko,
että asehankinnat olivat tässä? Ei. Eivät hankinnat tähän lopu. Kuuden puolueen hallituksen yksimielisesti hyväksymässä valtion budjetissa on lisää tilausvaltuuksia tällaisiin suomalaisiin asehankintoihin.  Lähivuosina on valtuudet yhteensä 1,6 miljardin euron verran ostaa lisää aseita.

Kirjataanko uuteen puolustuspoliittiseen selontekoon yhtään mitään aseistariisunnasta. Tuskin kirjataan. 

Kuka olisi arvannut että,
YK:n aseistariisunnan päivän viettäminen on radikaalia toimintaa.  Kuka olisi arvannut, että vaikka Suomi on hyväksynyt YK:n aseistariisuntasopimuksen on vaatimus aseistariisunnasta peräti hallituksen vastaista toimintaa.

Ajatelkaa,
Lähivuosien asehankintavaltuudet ovat yli kolme kertaa suurempi summa kuin valtion työllisyysmäärärahat vuodessa.
Nämä miljardit tarkoittavat uusia Nato-yhteensopivia aseita ja meidän arktisten alueiden militarisoitumista. Nämä miljardit ovat pahasti ristiriidassa aseistariisunnan ja rauhankulttuurin kanssa.

Rauhanliikkeen vaatimuksena tulee olla nykyisen militaristisen puolustuspolitiikan suunnan muuttaminen.

Suomi on pidettävä poissa maailman sodista, konflikteista, sotaan pakottamisista, Islannin ilmavalvonnasta ja rauhanturvaamiseksi nimitetyistä sotaoperaatioista Syyriassa ja Iranissa. 

Rauhanliikkeellä on tänään suuri haaste voimistaa yhteistyötä kansallisella tasolla ja osallistua paremmin pohjoismaisiin ja kansainvälisiin rauhankampanjoihin kuten vahvistaa Lähi-idän rauhanprosessia ja Palestiinalaisten oikeutta omaan valtioon.

Rauhanliikkeen tehtävä ei onnistu olemalla hiljaa hallituksessa, ei kääntymällä sisäänpäin eikä asettumalla vallanpitäjien sylikoiraksi.  Rauhanliikkeen on vaadittava Suomelta selkeää irtaantumista Natojohtoisista operaatioista ja militarisoitumisesta.  

Rauhanliikkeen on vaadittava aseistariisuntaa.
JP (Juha-Pekka) Väisänen
PAND taiteilijat rauhanpuolesta puheenjohtaja